resepi ikan siakap masam manis: tersalah ikan!!!!


aku ni ada masalah buta ikan......korg ltkla brpuluh2 jenis ikan dpn aku insyaAllah 2 ekor je yg aku kenal.......hahahaha gle teruk bni mithali neh......nila akibat reti nk ngap jer tp x reti nk nolong mak masak kt dapur.......ok nak dijadikan drama melayu, ritu aku cam teringin sgt nk mkn ikan siakap (cacing2 lam perut aku yg ngidam)......so dengan dengan penuh keterliuran, aku gla pasar PD.....bentila kt tempat jual ikan.....aku speechless time tu......byk giler ikan tapi diorg x ltk tag nama......adoyai mmg naya beb.....tp aku yakin aku kenal ikan siakap sbb aku ske mkn....so dgn penuh konfiden & keyakinan, aku just amek 'ikan siakap' tu n suh uncle tu siangkan......ptg tu aku trsla msk 3 rasa....x sabo tgu en hasben blk neh......so ble time dinner en hasben mkn & dia ckp "eh, ikan neh byk tulang neh, elok wat msk gulai"......trs cramp prt aku dgr en hasben ckp cam2......itu ikan sungaila beb bkn ikan siakap!!!!!!!hahahaha

kisah ke2 lak terjadi mse member2 aku ckp nk berbuka kt umah aku.....so ktorg decide nk ltk ikan siakap dalam menu......gla pasar ngn en hasben.....smpai sana byk gle org.....ktorg berdrila dpn timbunan ikan2.....dua-dua terkaku pas2 bisik2...."abg tau ke mana 1 ikan siakap???" en hasben "xtau....ayg tau ke??" aku "ayg yakin yg itu (sambil tunjuk kt seko ikan neh".....so aku dgn bangga nyer ckp kt pakcik tu (sambil pegang ikan) "bang, ikan siakap neh bpe sekilo?" pakcik tu dgn muka sinis & manis nyer ckp "dik, tu bkn ikan siakap, ni ha ikan siakap nyer....rm18 sekilo"........muahahaha makcik2 kt belakang aku terkekek-kekek gelak......tetiba aku rse aku ada kt hawaii sdg berlari2 di tepi pantai......pergh malu gle beb.......rasa nk lempang je ikan yg tgh aku pegang neh....hahaha so aku just sengih2 jela suh pakcik tu siangkn ikan siakap tuk aku....akhir nyer dptla aku mkn ikan siakap sebenar & masak ikan siakap masam manis....ni resepi nyer.....


BAHAN-BAHAN
ikan siakap sederhana besar
kunyit
garam
tepung jagung sket

*2 bj bawang besar
*4 ulas bawang putih
*2 inci halia
3 sdb cili kisar
5 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb sos tiram
2 sdk cuka
1 sdb gula
daun limau purut sedikit

CARA-CARA
1. lumur ikan dengan kunyit & garam.....then sapu tepung jagung pada ikan & goreng garing
2. kisar bahan2 bertanda * dan tumiskan bahan2 ini
3. kemudian masukkan cili kisar & tumis hingga pecah minyak
4. masukkan gula, sos cili, sos tomato, sos tiram & daun limau purut & gaul rata & dimasak hingga pekat (kalo nk cair tambah air sedikit)
5. rasa & kalo rasa tawar bubuh garam secukup rasa
6. tuang kuah atas ikan & hiasla ikut suka

selamat mencuba!!!






0 comments:

Post a Comment

wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)


up