Cuti di Bandung: Day 2 part 2 - Tangkuban Perahu



dari Pasar Gasibu, ktorg terus gerak ke Tangkuban Perahu....pak udin cakap ktorg patut gerak awal pagi....takut jam kata nyer....sori pak udin, saya pusing sakan di pasar tadi....hehehe bila da sampai sana pak udin terkejut sebab tak jam langsung....alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.


nak masuk tangkuban neh kena bayar IDR50,000 sorang & untuk kereta 4 roda kena charge IDR15,000...ok kat cni ada lebih kurang 10 kawah tapi yang selalu orang pergi kawah Ratu (yang paling beso), kawah Domas & kawah Upas.....dinasihatkan jangan pergi ke kawah Domas sebab korang wajib hired tour guide berharga IDR250,000 dan confirm korang nanti akan dipaksa beli barang2 jualan oleh org2 kampung di situ.....diorg akan kaco korg, paksa korg sampai main tarik2 beg & halang perjalanan korg selagi korg tak beli barang diorg.....take note ok.


ktorg sempat pergi kawah Ratu je....ingat nak daki hingga ke kawah Upas sekali hujan renyai2....da half way tau....aku & en hasben lari cpt2 pergi ke kereta rupa2 nyer tu bukan hujan tapi kabus dia jenis berair tu....hahahahaha mmg kes nayalakan ktorg tertipu....cam xde koje je aku nak daki balik nek atas....so kalo korg nak pergi sini make sure jangan tertipu kalo ada titisan air....tu kabus ok


kat tangkuban neh memang sejuk je....aku je yang cam otai pakai blaus aje...yang lain tu siap pakai baju sejuk yang tuk snow tu.....wakakaka terbukti lemak badan aku makin tepu...haiisshhh 






ok...peniaga kat sini mmg suka orang Msia....ble diorg tau je korg org Msia memang dia dtg serbu punya....so wat cam aku je....gaya cam org miskinkan....siap pakai sliper jamban je....mmg hina bebenorla aku di mata diorg.....haram sorg pon tak dtg jual kat aku....wakakaka




and bila datang sini make sure korang beli strawberry, raspberry, blueberry & blackberry yang diorg jual....seriusly sangat sedap, fresh & murah giler....it will cost you IDR10,000 sepeket....kalo kat Msia udah berbelas ringgit beb....tu pon susah sangat nak jumpekan...kalo pandai bodek dapat lagi murah.


finally, korang kena try sembahyang kat surau dekat ngan stesen angkutan diorg tu....SubhanAllah nyaman giler beb....tak penah lagi aku sembahyang setenang & sekhusyuk tu....memang indah ciptaan Allah kat tangkuban neh....suma nyer nyaman, enak & indah belaka....syukur alhamdulillah aku berpeluang dapat lihat kekuasaan Allah.

1 comments:

Bimo Mekarwangi Tour said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

Post a Comment

wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)


up