Assalamualaikum Dunia






WAN HANINI NAZNEEN
dilahirkan pada 30 NOVEMBER 2012 jam 8.32am
seberat 2.7kg
alhamdulillah


Lelaki atau perempuan???



ramai yang tanya kat aku
baby boboiboy ke or power puff gurls
huhuhuhuhu.....
mestila rahsia uoalllsss
hahahahaha.....surprise

aku bagi clue sket:
rupa aku buruk sket
pemalas tahap gaban
perut kecik & tak bulat
muka baby cam bapak nyer
tak suka makan asam langsung
hehehe....leh teka x???


Bersalin di mana???



ramai yang tanya aku bersalin kat mana nanti....actually aku tak decide lagi sebab hospital besar tak release aku...deme paksa bersalin kat gomen gak....redha tak ikhlas jela aku time tu....hahahaaha ikutkan hati memangla nak bersalin kat private...cam ngeri je nak bersalin kat gomen neh...huhuhu

anyway...bagi aku betterla g private tuk yang mampu.....bukan apa, kalo kat private kte bole pilih doktor....tengah sakit pon kalo bole aurat tu biarla yang perempuan je tengok....apa salah nyer melabur duit sket tuk menutup aib kte....tapi kalo tak mampu xpela.

errrmmm...minggu lepas akhir nyer doc hosp besar release gak aku sebab aku da sihat....kre takde risiko tinggila kalo nak bersalin kat private.....alhamdulillah berita tula yang aku dok tunggu sangat....finally aku pilih tuk bersalin di pusat rawatan Islam Ar-Ridzuan....sebab nyer doktor perempuan, Islam & nurse suma pompuan....yang paling penting anak aku kuar nanti disambut dengan suasana Islamik....jenuh gakla nak kumpul duitkan.....hahahaha xpe insyaAllah rezeki Allah ada nanti

so.....doakan semoga aku selamat bersalin dan semua dipermudahkan....aku mohon ampun dan maaf pada sesape yang kenal aku.....kot2 aku ada wat salah ke, terkasar bahasa ke, terhutang pape ke minta dihalalkan.....insyaAllah jika diizinkan Allah berjumpa kte lagi....amin.


38 weeks




alhamdulillah
skang da 38 weeks
still keep counting biler baby nak kuar...huhuhu
kak ipar aku da slamat bersalin da
ikut due patut aku bersalin awal seminggu dari dia
tengok baby dia yang comey terus tak sabar nak tunggu baby aku lak kuar
baby....jangan over due eh
ibu tak nak kena induce....hehehe
love u so much baby
see u soon =)

37 weeks







p/s: gambar ni diambil guna tripod je...yang best nyer ktorg photoshoot kat tempat gambar kawen ktorg diphotoshoot....huhuhu bajet cam sweetla konon.....hahahaaha


Cameron Highlands di kala sarat



hari tu, tengah sarat2 pon sempat lagi merayap ke cameron highlands....huhuhu masa tu da 36 minggu....yang best nyer malam nak pergi tu aku tak sedap perut...pagi tu pon sakit lagi....mak aku da suh cancel je....tapi aku nak gamble gak pergi....sampai ke malam gakla aku dok sakit kejap2....memang selambe....hahaha


ermmm....ada misi sebenar nyer mengedik bebenor nak ke cameron neh....aku teringin makan kat strawberry or moment....tengok blog orang cam best je makanan kat situ....ater terus ler terliur....hahaha tapi memang sedap weh makan kat situ....murah lak tu....eh bukan murah sangat tapi sangat berbaloi....huhu


tiramisu cheese cake RM6.90


marble cheese cake RM5.90


wafel strawberry with vanila ice cream RM15.90


kat sini memang banyak pilihan makanan....aku just try dessert je sebab da kenyang....dessert aje ada berlambak pilihan.....korang nak western ke, italy ke, french ke...suma ada...sediakan jela duit....huahuahua tapi yang aku try suma sedap...wafel dia paling mabeles....huhuhu anak aku terus bergangnam style sebab dapat makan wafel sedap....hehehe so kalo korang ke cameron memang wajib singgah makan di sini ok.



musim durian



dok umah mentua neh
makan pagi makan durian
makan tengahari makan durian
makan petang makan durian
makan malam makan durian
mana2 pon nampak durian je
ketiak aku pon bau durian da neh
hahahaha....sungguh x senonoh
alhamdulillah....rezeki sebelum berpantang
pasni telan ayaq liur jela tengok orang makan


happy birthday


happy birthday to me 
tahun ni sambut berdua je ngn baby lam perut
sob....sob...sob


breastpump: manual or electric??


tengah dok penin nak beli breastpump....cehhh gaya cam aku ni bekerja jekan walhal fully housewive.....huhuhu memang gedik sungguh....ermmm bg aku kne ada gak breastpump ni....nak galakkan susu bertambah....stok pon kne buat gak...manala tau tetiba nak kne tinggalkan baby ke....byk plan nak gie melancong ni.....huhuhu



mula-mula niat nak beli medela harmony.....tengok review suma cakap okkan....lagipon akukan banyak masa kat umah so beli jela yang manual....skali masa dok survey2 ramai gak yang suggest unimom mezzo....ramai cakap best n suction tak sakit, cam baby isap je....huhuhu price pin memang berbaloi....rm100 je....medela harmony rm200++ gak...

di saat aku da confirm bebenor nak beli, en hasben lak gtau kawan dia ada jual rumble tuff rm350.....huhuhu double pumping....leh guna electric, bateri or manual....memang mantaplakan n harga sangatla murah....aku tak penah terpikir pon nak beli electric breastpump sebab mahalkan....tapi review rumble tuff ni tak banyak sangat sebab produk ni baru masuk malaysia....ishhh2 serba salah den dibuek nyor....ponin2





Aidiladha



Salam Aidiladha
tahun depan kena aqiqah kambing....hehehe
last raya berdua...tahun depan da bertiga
alhamdulillah

Rezeki Yang Bersayap



alhamdulillah
sejak pregnant neh murah sangat2 rezeki aku
berlambak-lambak order masuk
tapi satu pon aku tak amek
hehehehehe
alah teruk...terpaksala utamakan kesihatan dulu
en hasben pon tak izinkan aku wat tempahan kek
xpela...Allah bagi rezeki yang lagi besar punya
alhamdulillah


insyaAllah tahun depan tempahan dibuka kembali

Berat yang tak berat



gambar ni diambil pada bulan 1/2012


yang ni pulak masa tengah preggy 32 weeks bulan 10/2012
ironi nyer....dua-dua gambar neh berat aku adalah sama
hahahahha.....berat yang sama ok
doktor siap tepuk tangan sebab akhir nyer aku dapat balik berat asal aku
cam sengal jekan doc tu


mood ke laut





skang ni tengah kecoh ngan 
DURIAN CREPES
JAPANESE CRISPY CREAM PUFF
ermmmm....tengah cari mood nak cuba buat
sejak ngandung neh memang pemalas tahap gaban nyer
nanti kalo berjaya buat aku hapdate resepi

Me @ 32 Weeks









besday my motak




HAPPY BIRTHDAY
WAN IRDINA AMANI

Minah Senget



lepas happy dapat  tengok muka baby
pecut gie publika pulak
jumpe minah senget Sarah & Nana
rindu gilos kat minah berdua neh
sayang kamu!!!!

4D Scan @ 32 Weeks



Sabtu lepas aku buat 4D scan….dari awal pregnant sampai skang aku scan baby memang tak dapat langsung tengok muka dia…so nekadla wat 4D scan…dari Ipoh ke Port Dickson to Ampang kuredahi demi melihat wajahmu wahai anakku….hehehe kat ipoh ada je 4D scan…kat klinik anoop…kena bayar RM70 tapi dapat gambar sekeping je….kat seremban pon ada….kat klinik sukhilmi RM170 dapat CD and klinik rekha RM100 tak dapat apa (nak gambar kena bayar RM10 sekeping)

So, search kat tenet terjumpela 3D 4D scan Malaysia…RM100 dapat printed picture and CD contain suma gambar baby and video sekali….so decide wat kat cni jela….tapi kena wat online appointment dulu and leh wat kat ampang, seri kembangan atau pon shah alam…and paling best wat kat sini, kalo tak Nampak muka baby tak payah bayar pape….hewhewhew tempat lain suma kne bayar walaupon tak Nampak muka baby….cam rugi jekan.

Anyway, kalo nak wat 4D scan paling elok masa 26-30 weeks…masa tu baby kecil lagikan…kalo lebih dari 30 weeks pon leh Nampak tapi tengok pada rezekila….hehehe aku wat scan ni masa da 32 weeks….memang tak bape nak ada harapanla nak tengok muka baby…anak aku lak memang dari awal lagi memang takmo bagi tengok muka diakan….eee sabo jela….suami aku pon da cakap awal2 jangan berharapla baby nak tunjuk muka….see ayah pon da tau perangaimu wahai anakku



Dan taaddaaaaaaaa…..memang dia tak nak tunjuk muka uoallsss….sekali tu je dia tunjuk lepas tu memang tak toleh da…..waduuhhhh frust tol….jenuhla doctor tu pujuk2 dia….jangankan nak toleh muka, dia siap geleng2kan kepala tau….hahahaha comey giler!!!!!!memang bijak…pandai dia gelengkan kepala sebab tak nak tunjuk muka….doctor pujuk lagi dia leh pulak jelirkan lidah….hahahaha banyak akal to…doctor kacau2la dia suh tunjuk muka tapi dia tunjuk siku kat doctor…..hahaha marahla tu orang kaco dia….

wat duck face uoallss....hahaha

Pastu dia mengkantoikan mak dia depan doctor….huhuhu leh lak dia nganga banyak kali…doctor Tanya aku tak makan lagi ke….hehehe tersipu-sipu malu aku jawab tak makan lagi…doc cakap alahai sian baby da lapar eh sampai nganga2 mulut dia nak makan….huhuhu alahai anakku…pastu leh lak baby tersedu-sedu lam perut….hahaha seriously memang banyak akal giler weh…pandai tu suh aku minum air lak…suami aku memang da gelak besor da tengok akal dia….biler aku wat tak layan tak minum or makan, leh lak dia hisap jari dia….hahaha lawak weh tengok akal dia tu….doctor tu pon gelak2…dia cakap lam perut pon da banyak akal n nakal….hehehe memang cute

senyum sumbing ye

runcing nyer jari baby

Tapi tula….sampai sudah dia tak tunjuk muka dia….dia tunjuk akal dia je….hehehe xpela baby, bulan 12 ni kita jumpa eh….nanti ibu tatap muka baby puas-puas….ermmm tuk scan ritu aku kne charge RM45 je sebab baby tunjuk muka sekali je….tapi en hasben nak soft copy walau pon banyak yang tak nampakkan so kenala RM100 gak but sangatla worth it….bukan senang nak tengok kehidupan di alam rahim….alhamdulillah Allah bagi aku peluang nak tengok suma tu…kalo tengok patient lain berjela-jela gambar n video baby diorg dapat….jeles tol….ermm korang tryla wat 4D scan ni…memang comel sangat dapat tengok perangai baby lam perut…memang tak rugi langsung

video

Resepi Oreo Cheese Cake



haritu kemaruk wat kek...yela da 7 bulan pendam rasa....so buka peti ais tengok ada cream cheese, whipping cream pon ada...so decide wat oreo cheesecake...dulu penah wat tapi tak sedap langsung...hahaha so nak try wat lagi...hentam kromo je guna bahan yang ada kat umah...sodap lak...huhuhu


RESEPI OREO CHEESE CAKE

BAHAN DASAR
  • 300gm biskut oreo - buang krim
  • 75gm mentega cair
BAHAN FILLING
  • 500gm Philladelphia Cream Cheese
  • 110gm gula castor (nak manis lebihkan sket)
  • 1/2 eseen vanila
  • 2 biji telur
  • 150ml whip cream
  • 15 keping biskut oreo patahkan - buang cream (nak sedap lagi buh banyak2)
CARA-CARA
  • Dasar kek: hancurkan biskut oreo dan gaulkan dengan mentega cair. Tekan padat ke dalam loyang  8" dan bakar selama 15 minit suhu 160'c
  • Filling: pukul cheese da gula sampai gebu, masuk esen dan telur, pukul sebati then masuk whip cream (nak masukkan lemon sket pon sedap)...pukul sebati.
  • then masukkan biskut oreo, gaul rata guna senduk je
  • tuangkan atas dasar biskut tadi dan bakar secara bain marie pada suhu 150'c selama 45-50 minit.
  • biarkan kek sejuk lam oven dan sejukkan lam peti ais semalaman atau 4 jam 
  • pastu ngapppppppppppppp
*aku guna loyang 6" je so buat half dari suma bahan


Update terkini


Assalamualaikum.......

ermmm.....lama nyer tak hapdate blog....aku alah teruk sejak pregnant neh.....serius nyer teruk waa cakap....hehehe mula-mula tu aku sihat walafiat jer....makan terlebey lalu, suma benda nak telan....bila orang tanya aku kne mornin sickness ke tak, ala-ala bangga cakap tak....nak jalan ke hulu hilir takde masalah langsung...itu kisah 3 minggu ngandung

sekarang???haaaaaa.....hambekkkkkk ko....tengok makanan pon aku da muntah dulu....hahaha minum air setitik satu kolah aku muntah balik....memang hebat metafora aku....punya teruk alah aku sampai takleh makan or minum langsung....confirm kuar balik....sampai dah takde benda nak kuarkan pon dia kuar balik....hehehe so aku memang lembik skang neh....hanya mampu terbaring....suma keje en hasben yang buatkan....oh sweet nyer.....huhuhu tenkiu yayang

alhamdulillah....Allah bagi suami yang terhebat, terbaik, terrajin & segala nyer terrrrrrr.....hehehe kadang-kadang sian tengok en hasben....pagi-pagi before g kerja dia siapkan makan pagi-lunch aku....balik keje lak dok siapkan dinner, basuh pinggan, kemas umah, dok layan aku muntah tak henti-henti....memang takde rehat langsung....sian sangat2....tapi aku memang xleh nak wat keje....tengok dapur pon da muntah monggek....hehehe tenkiu sangat2 sayang untuk semua bantuan & ur understanding.

ok...progress baby so far ok...now da 7 weeks.....tapi rahim aku de prob sket so doc memang suruh rehat tahap gaban pemalas nyer....hehehe memang masin mulut doc tu....memang kaw-kaw aku rehat nyer skang....tapikan baby ni sangatla banyak akal tau....aku dok umah sakit semedang....makan/minum hape pon takleh...tapi ritu g Jusco, elok je dia...jalan larat, makan bertambah2, muntah pon takde.....semalam pon sama...dari PD ke ampang, kl elok je....sampai pagi tadi tak muntah tau....pandai dia nak berjalan tak nak dok umah.....hehehehe

insyaAllah, kalo diizinkanNYA aku dijangka bersalin pada 8 Disember 2012....mudah-mudahan semua selamat.....AMIN.


p/s: 12.12.12.....nice date...hehehe


Nak Dapatkan Anak??? [part 2]



ok...ritu aku sharekan klinik yang aku pergikan....skang aku share lak tips lain yang aku amalkan

  1. aku amek asid folid....korang boleh beli kat farmasi....asid folid sangat penting untuk sesape yang plan nak anak & semasa dah mengandung (3 months before & after)
  2. aku stop terus makan asam & jeruk
  3. banyakkan rehat, tenangkan fikiran & elak dari stress
  4. untuk suami, cari ubat untuk pekatkan air mani (cth: kapikachu dari himalaya)
  5. hasben aku amalkan surah an-anbiya' ayat 89....amalkan selepas solat baca ayat ni...ada lagi 1 ayat yang hasben aku amalkan tapi terlupa lak....nanti aku hapdate balik
  6. kalo suami merokok, minta stop kejap (at least lam proses nak dptkn baby...benti terus lg baik)
  7. amalkan makan kurma, kacang gajus & susu (asid folid secara Islamik)
  8. aku ritu kirimkan doa pada 5 orang yang pergi tunaikan haji & seorang tunaikan umrah
  9. banyakkan solat hajat, minta padaNYA untuk kurniakan anak
  10. misal nyer korang period 1hb, make sure korang bersama suami pada 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21 (biru tu harus & merah tu wajib...ini dijadual doc bagi kat aku)
  11. letak bantal bawah pinggul

cubala try tips ni....insyaAllah berjaya =)




Nak dapatkan anak???



ok.....aku nak share ske ngan korang langkah yang aku ambil untuk dapatkan baby....of course aku banyak berdoa, berusaha & tawakal tapi knela cuba pelbagai cara....tapi yang ni aku nak share kisah aku dapatkan rawatan kat klinik.

semua ni bermula dari mak mentua aku yang suggestkan aku g 1 klinik neh....mula2 tu cam berat hatila nak pergi....yela takut dapat bad news ke hapekan....tapi tekadkan hati jela pergi....1st time jumpa doc tu, dia terus korek2 sejarah aku dulu then dia wat check up....dia scan perut, cek kesuburan....alhamdulillah semua ok tapi rahim aku terkeluar sket....so dia betulkan....then dia bagi ubat kuatkan rahim...so aku makan sampaila next appointment.....tuk treatment neh aku kne bayar RM50

2nd appointment aku kena datang di antara hari pertama-ketiga period....aku 1st day period da terpacak kat klinik tu.....hehehe ok this time aku tak jumpa doc pon just datang ambil ubat.....ada 4 jenis ubat (terlupa nak tanya ubat apa)....ok ubat2 ni aku kne makan ikut tarikh yang diberi....dan diorg siap bagi jadual bila date/waktu kne bersama dengan suami....this time kne bayar RM65...(aku memang tak ikut sangat date2 tu sebab en hasben super busy & aku lak kebetulan banyak giler org order kek time tu)

3rd time aku jumpa doc adalah untuk check sama ada aku prag ke tak....syukur alhamdulillah aku disahkan mengandung....and doc provide me with vitamin & ubat kuatkan rahim....kne charge RM65 untuk ubat, scan, pregnancy test & consultant with doc....murahkan =)

ok....klinik ni sangatla femes untuk sesape yang berusaha nakkan anak....untuk rekod, semua yang datang dapatkan rawatan di sini insyaAllah mengandung....ok benda utama yang doc kat sini lakukan adalah untuk cari masalah kenapa pesakit still tak pregnant....so korang jangan takut & pk bukan2 untuk dapatkan rawatan kat klinik.....bkn sbb korang tak subur, mandul & etc....mungkin ada masalah lain yang menghalang korang dari mengandung....so better check, cari masalah tu then doc will give u solution.

so, pada sesiapa yang berminat...korang leh try pergi  ke:

 R.S (RANJOUT SINGH) SPECIALIST CLINIC
36, Jalan Fair Park, 31400 Ipoh
Tel: 05-5450700 / 5487032
(xyah wat appointment, just walk in je)



Alhamdulillah....Alhamdulillah....Alhamdulillah


Assalamualaikum


syukur alhamdulillah....aku confirm mengandung...doc cakap maybe 3-4 weeks....alhamdulillah termakbul juga doa aku & doa yg lain2....setahun menanti akhir nyer hadir juga permata hati kami.....alhamdulillah

aku tak penah lambat period or tak datang period....so ble da lewat 3 hari tu mulala hati berbunga-bunga....mse hari kelima tu mmg da excited abes da so watla pregnancy test....skali kuar 1 line je....mmg frust menonggeng mse tu.....msg kakak ipar aku dia ckp tunggu 14 hari then wat test balik.

masa hari ke-10 aku balik ipoh....petang tu gak terus g clinic....doc scan xde tanda2 pregnant....da sedey2 da time tu....so doc wat pregnancy test....mula2 kuar 1 line je....mata da bergenang da time tu....doc cakap tunggu beberapa minit sat....tak lama pastu ada kuar lagi 1 line tapi sangatla kabur....doc cakap confirm prag cuma lagi 2 minggu dia suh datang balik tuk confirmkn betul2.

tapi malam ni aku da tak sabar nak confirmkn, wat test lagi skali.....alhamdulillah kuar 2 line yang sangat2 jelas....terima kasih ya Allah....terima kasih ya Allah.....terima kasih ya Allah

ok....nanti aku share ngan korang tips2 camne aku leh ngandung....pelbagai usaha & ikhtiar aku lakukan untuk dapatkan baby.....insyaAllah mungkin boleh membantu sesape yang nakkan baby...

alhamdulillah..............


tak sihat


assalamualaikum
aku tak bape sihat sejak akhir2 ni
en hasben lak loya2 waktu mlm
huhuhuhu
adakah itu tanda nyer???
insyaAllah....mudah2an ada rezeki
kalo betul ada nanti aku hapdate ok
take care uoallsss =)


Sepupu Tunang: Aku yang huru hara



truutt...trutt (bunyi tepon)
mentua: sharifah, nanti tolong buat cupcakes & puding tuk abidah tunang
menantu: (gullppp)....ok mak


mampuih.....hahahaha
buat cupcakes aku ok aje
TAPIIIII........
buat puding hantaran yang ngetor lutut!!!!
mana penah buat!!!!
adoyai.....memang naya


so...aku cubala buat sedaya upaya
esok kenduri, aku 3 pagi tak tido lagi siapkan order mentua
hahahaha....cam aku lak yang nak tunangkan
tapi alhamdulillah....menjadi puding tu
tak penah belajar, tak penah buat
puding tu penahla buat tapi nak kne buat bunga, tu tak penah buat
tengok buku, aku men balun jela buat
memang renyah giler nak buat bunga dari agar-agar2 neh


paling best bila ramai yang memuji =)
aauuwwww......malu2 bangga tau
hahahahaha


pape pon....syukur alhamdulillah
berjaya memenuhi permintaan mak mentua
dan berjaya tingkatkan extra kebolehan
so....maila order puding tuk buat hantaran
lain sket & unik....hehehhe


penutup cerita
buat cream puff sekotak
alhamdulillah...licin lincau

SELAMAT BERTUNANG ABIDAH


Happy besday EMAK



hAppY bESdAy EmAk
Sayang emak sesangat-sangat
Moga dapat hantar emak pergi haji cepat-cepat
AMIN




Rancangan Perniagaan


Plan hidup aku skang adalah...............


Nak beli mini lori untuk bakery bergerak
Hari minggu aku akan berniaga di tepi pantai
Weekdays plak maybe di pasar malam or meronda tiap2 taman

Konsep bakery aku
Kami datang pada pelanggan
Kat Malaysia tak banyak yang buat bakery bergerak
So, aku nak try cara yang berbeza
Mudah2an berjaya
AMIN.




up