tiap kali makan mee sup kte akan sup ayam, daging & tulangkan.....korang penah try mee sup ikan????ha.....x penah try rasa????ish....ish....ish rugi2.....sgt2 sedap hokey!!!!korang mmg WAJIB try ok.....sekali sekala kenala tukar selerakan.....anyway, kalo makan mee sup ianya akan sedikit bosan makan ngan sup yg berlemak macam ayam, daging or tulang......so kalo makan sup ikan neh dia akan rasa lebih simple......sup ikan diperbuat dari pati ikan bilis & bahan2 dari ikan macam fish cake, fish ball & sebagai nyer.....rasa yg mantap bertambah mantap bila digandingkan dengan sambal kicap......pergggghhhhhhhh mmg terangkat beb.....hahahaha
so sebagai satu kelainan tuk menu open house korang, tryla resepi neh.....insyaAllah licin lincau siap orang minta resepi nnt......hahahahaha aku x reti nk bagi exactly amount tuk resepi neh so aku bagi bahan-bahan jela eh & korang knela pandai2 adjust ikut selera masing2......ni mmg style aku kalo wat mee sup.....jom skodeng resepi
BAHAN-BAHAN
ikan bilis (dikisar)
bawang putih
kiub ikan bilis (1 kiub)
ayam sedikit
serbuk lada hitam
bebola ikan
CARA-CARA
1. tumis bawang putih dengan api perlahan sampai garing (tujuan tuk dapatkan minyak bawang putih)
2. kemudian masuk ikan bilis kisar, gaul sebati & tumis sampai hampir garing
3. masukkan air ikut pada banyak mana yang mahu
4. kemudian masukkan kiub ikan bilis, ayam & serbuk lada hitam
5. bila ayam da masak, akhir sekali masukkn bebola ikan
6. siap untuk dihidangkan
BAHAN SAMBAL KICAP
cabai burung (lam 20 biji)
kicap (lam 1/4 - 1/2 cawan)
gula
garam
cuka (lam 1/2 - 1 sdk)
* semua bahan dikisar halus
selamat mencuba!!!!!!
p/s: sorry eh....terlupa nak tangkap gambarla tapi memang sedap =)
0 comments:
Post a Comment
wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)