Resepi S'more: Snack Amerika


semalam aku cuba buat S'more snack.....sedap but manis sket....tapi memang unik snack neh....american campfire snack....bolela kalo korang nak try something yang barukan....aku pon baru 1st time try & nak kena alter sket resepi neh.....since ramai yang minta resepi ni aku bagi kat sini jela tapi korang kena ubah mana yang patut.

BAHAN-BAHAN
1 1/2 CUPS (150g) graham cracker crumbs
(aku guna Mcvities je & hancurkan jadi crumb)
2 sdb gula (25g)
6 sdb (84g) butter (dicairkan)

TOPPING
1 cup (170g) semisweet or milk choc chips
2 cups (130g) miniature marshmallows

CARA-CARA
- Panaskan oven 180'c. Alas loyang dengan aluminium foil/ kertas minyak (pastikan ada lebih di tepi so senang nak tarik s'more keluar)
- kacau rata crumbs & gula (boleh skip gula kalau tak suka manis). Masukkan butter cair & kacau rata.
- Tekan crumbs dalam loyang untuk dijadikan base & bakar selama 10-15min atau sehingga golden brown
- Keluarkan & tabur choc chips & marshmallows (korang boleh tabur choc chips dlu then marshmallows atau sebaliknya)
- Masak selama 1-2min. Tengok marshmallows da burn sket tu leh angkat
- Tunggu sejuk & bolehla dipotong kecil
* buat nipis lagi sedap sebab crunchy

S'more korang leh jadi yang camni


or jadi camni


SELAMAT MENCUBA =)






10 comments:

Hanis Nizam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ouh sangat menjejeskan air liur ni >.<

♥Lady Ainaa♥ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

MasyaAllah!! sedapnyew!! take the resipi key..nk buat t..heheehehe

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hanis: memang mengiurkan

lady: amekla =)

Hizatul said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah!!! mmg mnggoda iman! nak try wat tp mmg sah2 tak jd,haha.

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

senang je buat nyer...cbe dlu baru tau jadi ke x...hehe

najihah sahami said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhhh...sedap!

Nida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnya... jeles tengok orang pandai masak ni..hehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

I always appreciate a great article or piece of writing. Thanks for the contribution.
[url=http://hearthealthydietplan.blogspot.com/]Heart Healthy Diet [/url]

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hello there, I found your blog via Google at the same time as looking for a related topic, your website came up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Surely a perfect piece of writing! We’ve book marked it and sent it out to all of my friends since I know they’ll be intrigued, thank you very much!

Post a Comment

wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)


up