review Unimom Forte

aku nak review sket breastpump unimom forte neh....aku beli breastpump neh sebab aku tengah usaha relaktasi so aku perlukan heavy duty breastpump....lactation counsellor suh aku beli antara spectra or unimom sebab harga mampu milik....hehehehe aku beli forte neh RM396.

SUCTION
ok...bila korang pakai heavy duty breastpump x kisahla brand apa pon,paling kena ingat dia high suction power....so janganla banyak complaint suction kuatla, sakitla....nak sedap g beli medela tu pastu pakai sekali sekala je...hehehe aku mula2 pakai forte terkejut giler masa 1st suction tu....memang beza ngan rumble tuff....rumble tuff ala-ala anak kucing je hisap, forte udah rupa bapak kucing je.....hahahaha ok tips nyer mudah jer....mula2 pakai biar suction paling mininum...biasakan diri dulu, wat sesi taaruf breast korang ngan breastpump....then bila da bese nek tinggi sket volume suction, then besekan diri balik....camtula seterus nyer...aku lam masa kurang seminggu da boleh pakai high suction da....skang pakai lebih dari setengah volume pon no hal...so jangan salahkan breastpump kalo breast kte sakit, kte yang salah sebab terus tibai high suction...huhuhu jangan jadi sengal ok

BUNYI
bunyi memang senyap sangat....bunyi kipas lagi kuat....aku dulu pakai rumble tuff bunyi kuat gak...pakai forte sampai aku cek balik eh betul ke mesin ni da jalan, xde bunyi pon....hahahaha memang best pakai....tengah pagi pam pon selesa takde sape dengar...so kalo pam kat opis tu xde masalahla sebab memang senyap weh

BASUH
part nak basuh sama je cam rumble tuff....ada lam 5 part rasa nyer....kadang2 kalo aku malas aku pakai breastshield spectra....ada tiga part je nak basuh....hehehe

2 in 1
unimom forte neh 2 in 1 which is kena pakai elektrik or manual....nak manual beli je switch kit paling mahal RM42 paling murah RM37.

BERAT
berat sama cam spectra 3....antara 1.6-2kg....memang patut berat pon....da nama heavy duty...cam rumble tuff 375gm je....motor dia pon kecik....lifetime pon short jela...kalo heavy duty neh dia punya umur 1500 jam...bila cukup jam ni g je anta servis then sebijik cam baru....hehehe memang banyak aku baca ibu2 yang pakai heavy duty neh boleh pakai sampai anak 3 4 orang....huhuhu kalo korang rasa berat sangat nak angkut ulang alik ofis-rumah, just tinggal jela pam ni kat opis, kat umah direct feeding or pam manual jela.

selain dari di atas, breastpump ni takde stimulation, hanya ada dual phase sahaja....tapi suction dia memang mimic baby suction n paling penting suction cycle sebijik cam baby,46/minit...ok nape aku pilih unimom forte dari spectra....unimom ada backflow spectra takde...banyak kes aku baca spectra air masuk tiubla, masuk motorla...so untuk keselamatan dan penjimatan jangka panjang, aku pilihla unimom forte....huhuhu

so, before beli breastpump tu fikir dulu penggunaan korang...cam aku nyesal gak beli rumble tuff...bukan sebab tak best tapi light user...kalo korang takde masalah lam penyusuan ni, then its ok beli yang light user....just pam kat opis 3x jekan....cam aku every 2 hours kena pam...which means sehari 12x...pakai rumble tuff tu sampai mesin jadi bunyi mesin rumput da....hahahaha so terpulang pada penilaian masing2 ok....jgn ikut sangat apa orang cakap, kaji penggunaan korang, bape lama nak pakai, dari segi duit dan segala nyer.


nota kaki size 5: pam manual pon aku pakai gak....pakai avent...huhu


20 comments:

sleepy.yana said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kalau utk first timer gne bp...awak suggest beli forte ni tak?saya tgh survey bp n berminat gk dgn forte.tp risau plk kalau kuat sgt suction die.or better beli bp lain?tq :)

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalam.. i baru je terjumpa ur blog sbb tgh search pasal goat's milk for my baby. i pun sama problem dgn u. x dpt nk bf baby. sedih kan. baby i skrg dh nk masuk 7 bulan tapi badan halus je. baru 6.2kg. i pun tgh dlm proses relactation. bagusnya kalau baby i ada ibu susuan mcm baby u kan. teringin nk carik ibu susuan utk dia :'(

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sleepy yana: 1stly, breastpump ikut pd keserasian....sy guna rumble tuff mmg susu x kuar tp it might be sbb kesihatan sy...sy suka forte n bg sy suction dia ok ngn sy...suction rt trlalu lembut tuk sy....2ndly kena tgk pd penggunaan awk...sy heavy user so kena beli heavy duty pam...but for me, heavy duty pump quite worth it for long term....inshaAllah leh pakai 2 3 org anak....hehehe but then suma trpulang pd awk....hehehe

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Anonymous: wahhh....relaktasi gak eh??camne progress ok ke??alhamdulillah murah rezeki ank sy dpt ibu susuan....awk pon boleh cari....tgk kat human milk for human babies....byk org cari ank susuan....awk dok area mana??

sleepy.yana said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

:) tq sis

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@sleepy.yana
tp kalo nk budget murah rumble tuff ok...kalo nk package sy ada jual....hehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aritu i kena ear infection so x kena stop pumping sbb on antibiotics. ni nk kena usaha semula la ni nmpknya. hehe. u mkn domperidone x? i amik supplement shaklee je. patut pump every 2 hours tp kdg2 x sempat gak. mmklum ar..anak 2 org x menang tgn. bila adik tido..si abg plak demand attention kita. hehe. human milk for human babies tu kat fb ke web page? i duduk kat cheras

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous

yups....kt fb...kat situ ramai yang cari anak susuan...tryla tgk...domperidone da mkn da tp still xde effect...angin je yang kuar....hehehe sy ada mslh kesihatan so mmg harapan tu tipis sketla tp still usaha lg...da nek melecet ni dok pam tiap 2 jam

SYaMiLa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
SYaMiLa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

unimom forte mmg terbaik kan... ;-)

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@SYaMiLa

alhamdulillah....setakat ni mmg ok

Wayo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

RT banyak compartment yg kena basuh, Unimom sama jugek ke??
alamak..tgh survey antara RT or Unimom.
Avent single i dah nak "kong" dah.

fiefa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

u beli via on9 ke? bleh share x? sbb kebykn price i search on9 harga RM420. u punye lg murah ;)

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

1) yup.. nak tau beli kat mana
2)RT banyak compartment yg kena basuh, Unimom sama jugek ke??

diri ini said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hi.. sy tgah survey bp.. skrg ni pakai unimom allegro tapi motor die mcm dah semput.. terkilan sgt sbb baru 3 bulan pakai.. ni tgah survey2 bp heavy duty punye.. memg tertarik ngan unimom sbb part die sikit je and sgt senang nk assemble tapi sbb ade pengalaman dgn unimom allegro, jadi ragu2 plak.. btw nice review..

Lisa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Compare unimom forte n spectra S2... Mne lg besh ek ? Advice pls...

rina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau sekarang dah lewat 6 bln, unimom forte masih ok tak, in terms of durability? Dah pernah kena send buwat servicing ke, atau ada parts yg kena ganti? Thx

ME... said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hihi... Can u snap photo on measurement of the breast shield size for unimom forte.. nk tgk size ia besar / kecik dr avent

Piipy Hap said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sis nk let go x unimom ni?hehe...tgh nk cari sparepump, suka lah unimom ni..
kalau nk let go pm me ye 0128600622

Nadiah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Masa maternity leave pakai unimom banyak je susu keluar.. Lepas tu beli spectra 9+ utk kerja..alahaii sikit je dia dpt keluarkan. Beza sgt

Post a Comment

wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)


up