travel tips to ho chi minh city


ok...rini aku shared serba sket tips kalo nak melancong ke vietnam....inshaAllah berguna gak info aku bagi neh....manala tau kot-kot ada yang nak pie vietnamkan...tapi aku xleh nak share tempat2 menarik sebab aku tak sempat gie jalan pon....memang 100% focus cari barang niaga....hehehehe


CURRENCY EXCHANGE
bab ni memang aku betul-betuk torkono nyer....hehehe ok aku tukar duit siap-siap kat malaysia....masa aku tukar tu RM160=1 JUTA DONG, RM3.26=1 USD....kat vietnam especially saigon, make sure korang ada duit dong, USD dan ringgit malaysia....yang lawak nyer bila sampai airport saigon aku tengok currency rate RM155=1 JUTA DONG, RM3.20=1 USD....muahaha manyak rugi oooo....lagi best bila sampai kat hotel, currency rate RM150=1 JUTA DONG, RM3.15=1 USD.....pergghhhh bapak rugi giler aku....hahahaha adoyai tak sangka lak camnikan....sebab kalo gie indon lagi murah tukar kat malaysia je...hehehe so better korang check dlu currency rate malaysia & vietnam....ni review based masa aku gie ritu tau....so maybe masa korang gie nnt mungkin tak sama...jangan blame aku lak tau

HOTEL
aku dok hotel saigon pink 2, district 1....turun je hotel terus night market....nak ke ben than market 10 saat da sampai....muahaha depan hotel plak ada restaurant halal....kedai makan hajah bashiroh, 1 malaysia dan melayu raya rasa nyer....so xyah pening nak cari tempat makankan....kat area sini banyak je hotel...kalo x salah aku ada hoang hai long hotel, thanh thu hotel....eh banyakla korang google jela....nak senang beli je thru agoda....bilik aku ritu rm75 per night....kalo walk in harga mahal n takut full....tapi yang tak tahan nyer hotel aku duduk neh penuh ngan orang malaysia je....hahaha tak feel langsung berada di vietnam....cehhh baru nak berlagak foreigner sket....hehehe dari hotel ni pon dekat sangat kalo korang nak p makan kat VN Halal ke, Melayu Champa, restoran serai....jalan kaki je nak ke suma tempat...memang dekat dan mudah....x sempat ketiak nak berpeluh da sampai suma tempat....hehehe

PENGANGKUTAN
kalo nak shopping, makan just jalan kaki je....suma dekat2...nasihat aku p saigon takyah buang duit gie ngan agent...serius buang duit....korang backpackers je....cari je maklumat kat google...saigon ni suma jalan kaki je....memang senang dan jimat duit....hehehe ok kalo dari airport korang nekla teksi...make sure amek vinasun taxi....kalo nak jimat lagi nek bus je weh...3000-5000 dong je sorang...bus cam rapid kl tu...memang selesa...kuar je airport tengok belah kanan bus no 152, nek nanti turun kat bulatan yang ada patung pahlawan kuda tu...aku rasa situ memang hentian dia....tapi bus neh dari kul 7am-7pm je.....aku ritu sampai malam so terpaksala nek teksikan...kenala 135 ribu dong....hahahaha cara bijak cam aku, cari rakyat malaysia yang nak nek teksi gak....nanti leh bahagi je...cam aku ritu nampak ada 2 orang akak neh tengah cari teksi gak...so aku ajak share, bahagi 4 just bayar 35 ribu je sorang...hehehe dari hotel ke airport lak kena 125 ribu dong...cari teksi bermeter ok...kalo korang nak ke cho binh thay market pon nek bus je....kat roundabout yang sama, nek bus no 1...turun kat last hentian....senang sangat...aku rasa nek bus lagi selamat sebab driver teksi suka menipu, dan2la meter rosak...ada setengah tu sampai 3 4 ratus ribu dia minta...kalo korang nak merayap cam g chu chi tunnel ke, mekong delta & lain2 tu just guna hotel tour je....cam nak g delta mekong, diorg charge usd12 je sorang.

SHOPPING
ni part paling best tuk orang pompuan....hehehe ok tips shopping atau membuat bayaran di saigon neh...first make sure korang tanya harga dalam dong, usd dan ringgit malaysia...contoh aku beli baju anak aku eh...lam dong 100 ribu (rm16), 5usd (rm16) dan kalo bayar ringgit malaysia rm14....hehehe so lagi jimat bayar guna RM...ok then korang make sure minta kurang 50-70%...kalo dia tak nak kurang korang blah je, masa tu memang kaw2 dia turunkan harga...baju anak aku tu dia letak 280 ribu mula2....hahaha banyak giler aku dapat kurang....tapi tak suma barangla korang dapat murah....cam kain cotton, baju kurung manik, telekung memang susah giler nak dapat murah....amek banyak ke sket ke borong ke harga cam tu gak...tapi kalo rajin korang g cho binh thay market...harga lagi murah kat situ...cam aku beli kopi kat ben than market...35 ribu dong/100 gm...kat binh thay 16 ribu/100gm....muahaha memang asbestos tol...cam kain cotton, kat ben than 8-10 dolar, kat binh thay 6 dolar pon bole dapat...huhuhu hari pertama sampai tu korang survey je dulu harga, xyah nak kalut terus shopping sakan....tengok dulu kat ben than, binh thay n nite market

LUGGAGE
gie saigon neh memang tak sahla beg tak overweightkan.....hahaha aku ritu pergi hanya 1 beg sahaja=7kg....balik beg beranak jadi 6=96kg....muahaha aku lak masa beli tiket luggage beli 50kg je...jenuh ler nak bayor yang extra tu....tapi takpe, jangan riso ye shopaholic sekalian...make sure malam sebelum korang balik tu susun suma barang dan timbang suma beg then totalkan....kalo TERoverweight, just add on je luggage....buka web airasia then cari manage my booking, tengok adds on, pilhla nak tambah berat beg tu....make sure paling lambat pon 4 jam sebelum flight korang....so selamat duit aku xyah bayor extra luggage mahal sgt...kalo x diorg kira per kg tau...kena bayar lam usd lak tu....memang mangkor beb....hehe dan pastikan setiap beg anda tidak melebihi 32kg hokehhh....jangan riso, suma hotel ada sedia penimbang...korang timbangla beg puas2....huhuhu

TAX
selalu nyer, flight dari vietnam neh inshaAllah most wanted kastam cari....hahahaha memang diorg tau suma balik dari saigon borong sakan....ok ni tips dari aku...make sure tiap barang yang korang beli minta resit....bukan apa incase kena tahan kat airport saigon, diorg akan minta resit nak tengok korang banje byk mana....rules airport sana, kalo belanja lebih dari 5 juta dong kena tax....so korang janganla cerdik buah-buahan lak tunjuk suma resit....pilih je resit yang menunjukkan korang banje tak lebih 5 juta dong....hehehekalo kena gak tax bodekler sket....kat malaysia pulak, ble nak lepas kastam tu, make sure korang berpecah dari husband, kwn or group...beg2 pon suhla suami bwk sket ko bwk sket....inshaAllah lepas....tapi benda ni ikut nasibla...kastam pon random je pilih mangsa...doala byk2 korang x kena...aku ritu alhamdulillah laki bini tak kena....hehehe

huurmmm...rasa nyer ni je kot yang dapat aku share ngan korang....kalo aku de teringat pape nanti aku hapdate ngan korang eh...kalo korang ada benda nak tanya boleh aje...inshaAllah mana yang tahu aku jwb lerrrr.....hehehe


nota kaki size 5: alhamdulillah...aku beli 100 pasang kain, suma licin lincau....hehehe yukkk ke vietnam lagi!!!!


7 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam puan...

nak tanya, kat vietnam shopping cotton tuk bisnes kat mana yg paling berbaloi?saya nak buat bisnes tp mcm xde mase nak survey2 kat sana.almaklum lah masa adalah terhad...tq

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous

wslm....saya just beli kt bent thant je sebab baru nak mula kecil2an.

ZaFalPai Afzal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

As salam, maklumat "kalo gie indon lagi murah tukar kat malaysia je" tu tak berapa tepat. Bagi saya yang sudah 5 kali ke bandung dan beberapa tempat lg di Indonesia, sebenarnya lebih murah/untung tukar di Bandung...banyak beza. Dulu saya pun berpendapat spt puan tetapi bila kita dah tau tempat tukar wang di sana kita tak mau dah tukar di Malaysia. Di bandung cari Golden Money Changer...ianya seperti bank dan ada link dgn pemerintah Indonesia.Jauh lebih untung tukar di sana...bye2

ZaFalPai Afzal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam puan. tempat shopping ben than dengan ben thay tu jauh ke? Agak-agak berapa minit ye jaraknya

Amsyahril Syahril said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


andrea chiu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

I accidentally viewed your blog and I was so amazed with your work that it
touched the deepness of my heart and it made me sentimental. Thanks for posting.
Visit my site too.

n8fan.net

www.n8fan.net

Post a Comment

wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)


up