RESEPI BLUEBERRY TIRAMISU


ritu aku buat blueberry tiramisu......gulpppppp (telan air liur)..........memang sedap.....kalo makan benda tu sejuk lagila wallaweh......huhuhuhu resepi ni aku amek dari kak nor secubit garam....resepi ni memang mudah nak buat.....takyah nak bakor2 ke, kukus ke.......bancuh then terus letak lam peti ais.....cukup time ngap je terus......hohoho tapi tuk resepi neh patut nyer dapat 4 cawan tapi aku g bantai wat 6 cawan sebab tula cam x mengiurkan aje......eh sal pe eh aku tangkap gambar semua x mengiurkan......kena cpt2 beli DSLR neh.....hehehe jom kte intai resepi kak nor neh......thanks kak nor sudi shared resepi yg sodap & mudah neh

BLUEBERRY TIRAMISU

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ optional

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

p/s: gambar di atas neh aku amek dari blog kak nor.....sebab gambar aku tangkap x mengiurkan.....hehehehe haaaa....terliur x tgk strawberry tiramisu kak nor????


5 comments:

azam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap nyer..............

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang sedap =)

zana said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnya...terliur tgk...nyum2... =)

nursyarah shazleen said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nmpak betul2 sedap , . . Xperlu DSLR nk bg nmpk mengiur kan . . haha

MiNaH nGokNgEk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehehe....ni guna hp so separa mengiurkan je......hahahaha

Post a Comment

wow!!!!!ada orang nak komen....terima kasih awak =)


up